Är dropshipping en bra affärsidé för 2018?

0
989

Den stora frågan är hur dropshipping kommer att hålla sig under 2018. Kanske har du under några års tid bedrivit en dropshipping affär och vill veta nya trender, eller så har du sett fenomenet och funderat på att starta en dropshipping webshop. Du behöver inte fundera över detta för e-handla.se har rett ut vad som gäller för dropshipping under 2018. Om det är en bra idé och hur du bygger en lönsam dropshipping webshop för 2018.

Dropshipping är här för att stanna

Ja, så enkelt är det. Den grundläggande idén bakom dropshipping är ingenting som varit en trend som plötsligt inte längre kommer fungera. Att låta en leverantör stå för logistiken och låta dig som företagare fokusera på försäljningen är ett win-win scenario där ni båda gör det ni kan bäst och drar fördelarna av att fokusera på det ni båda kan. Innan det gick att dropshippa var det en större tröskel att komma in i e-handelsaffären då du behövde kapital för att lagerhålla. Säljer du fysiska produkter är det alltid volym som gäller för att få igång lönsamheten i din webshop och då gäller det att du har kapital nog att snabbt kunna skicka varorna till kunden. Förr i tiden var det inte ovanligt att en e-handel kunde lägga beställningen från sin leverantör efter att kunden beställt och därför blev det dubbla leveranstider för slutkunden. Det accepterar ingen idag. Oavsett om du har ditt lager själv eller om du ska köpa in från en leverantörs lager. Leveranstid har blivit en väldigt viktig faktor för att lyckas med sin webshop – och en av dessa fördelar kommer med dropshipping.

Är det värt att dropshippa under 2018?

Fördelen med dropshipping är att du har möjlighet att förse kunden med alla typer av varor. En populär form av dropshipping idag har blivit att använda sig av AliExpress, en kinesisk leverantör, som erbjuder allt mellan himmel och jord. Till svenska kunder kan du sedan skapa en webshop som marknadsför produkterna mot kunden. AliExpress tjänst är helt anonymiserad och kunden vet egentligen inte att paketet skickas från Kina – så var det innan. Men det är klart att kunden kräver en viss service från det svenska företag de handlat av. Så under 2018 måste fortfarande en dropshipper hålla en svensk kvalitet på sin reklamation och service. Att det är enkelt att starta igång en dropshippingbutik är inget nytt, men det gäller att hantera även reklamationer och returer på ett lagligt sätt.

Så vilka är då trenderna för dropshipping som gäller under 2018? Vilka förbättringar ska jag ge mig in på för min dropshipping verksamhet?

Den största trenden i dropshipping för 2018

En trend som började redan i slutet på 2016 och fortsatte in under 2017 är det faktum att en dropshipper är idag väldigt nischad. Det innebär att din webshop säljer i princip en typ av produkt. Låt oss säga att det börjar med att du säljer lampor av olika slag. Det blir snabbt brett och svårt att vinna mark på nätet med ett sådant brett sökord som lampor och därför skalar man ner verksamheten till t.ex. bordslampor och säljer endast bordslampor. Den här trenden kommer att fortsätta under 2018 till en mikro-nisch i dropshipping. Ett exempel är månlampor som trendar snabbt i början av året.

Den stora trenden under 2018 kommer att vara styrkan i sin mikro-nisch. Det innebär att du behöver lägga tid på att hitta vilken nisch du ska ha, är den stor nog, vilken leverantör ska du ha och hur ska du marknadsföra dig i den nischen?

Anledningen till att du behöver skala ner verksamheten till en snäv nisch är möjligheten att vinna sökordsdominans och auktoritet på internet i de såkallade rankingfaktorerna på t.ex. Google, Yahoo och Bing. De mesta använda sökmotorerna. Konkurrensen för ett sökord som lampor är för stort och speciellt finns det idag flertalet e-handlare som säljer lampor. Du behöver bli en stor fisk i en liten damm. Så försök kolla vad du säljer idag och om den går att nischa ytterligare. Skapa ett business case för din dropshipping verksamhet och se över konkurrensen på just det sökordet. Om du säljer skor idag kan du tänka i banorna Skor -> Träskor -> Träskor med mönster.

Lycka till med dropshipping verksamheten under 2018 och kör hårt!