Bygghemma fortsätter öka

0
979

Bygghemma är sedan ett tag tillbaka noterade på börsen och har nu redovisat siffror för första kvartalet 2018. Rapporten visar en ökning av intäkterna med dryga 53 %. Intäkterna uppgår nu till 1,025 miljarder sek varav den organiska tillväxten stod för 14,5 %. Företagets bruttovinst redovisas ha ökat med 63 % till 220 miljoner kr, vilket i förhållande till intäkterna är en förbättring av bruttovinstmarginalen.

Bygghemma har varit en pionjär i försäljningen av byggvaror och verktyg på nätet. Det faktum att någon skulle ge sig in i att köpa virke via nätet var en sån där marknad som uppfattades som otänkbar. Men det har gått vägen. Och nu är de på börsen. Innan noteringen riktades dock kritik mot hur den här noteringen har gått till.

Dagens industri skriver

“Hela introduktionen andas desperation. Varför vill huvudägaren FSN Capital sälja efter bara ha ägt det under knappt 2 år? Kanske känner man att börsen börjar tippa över efter många års uppgång. Kanske är man orolig för den räntedopade svenska ekonomin. Kanske vill man ta hem en fin snabb vinst när man, ofattbart nog, mer än dubblat värdet på bara två år”

Anledningen till att de ser skeptiskt på Bygghemmas börsnotering är det faktum att bolaget inte redovisat någon större lönsamhet. Bygghemma redovisade en bruttovinstmarginal på 21 % vilket inte direkt räckt för att täcka fasta kostnader. Det lämnas å andra sidan inget svar på vilken bruttovinstmarginal du bör ha och som vi poängterar på e-handla.se är e-handel i mångt och mycket en volymhandel. Detta till följd av en stor konkurrens på nätet. Kan du få upp volymen med 21 % bruttovinstmarginal och allt annat lika innebär det ju att de fasta kostnaderna täcks med mer pengar i kronor och därmed lämnas mer vinst. Samtidigt kan man fråga sig om det är kapitalmässigt vettigt att ha så låga vinstmarginaler på sista raden. Det verkar riskfyllt, men å andra sidan, det är en entreprenöriell verksamhet och det kan vara nog så drivande.

I skrivande stund har Bygghemma aktien stigit med 6 % och aktien har nu fått köprekommendation från Bloomberg. Riktkursen är satt till 60 kronor vilket innebär att aktien förväntas gå upp med närmare 45 % mot dagens kurs. Tror man på företaget är det läge att slå till.