Ta betalt med kryptovalutor i din webshop – 3 saker du måste tänka på

0
2126

Att ta betalt med kryptovalutor i din webshop kan vara ett sätt för dig som e-handlare att ge dig in i den nya ekonomin. Valutan Bitcoin är ett exempel på en valuta som kan användas av alla världen över och är värd lika mycket världen över. Andra valutor som har växt i popularitet är Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, EOS, Litecoin och mängder av fler kryptovalutor. Trenden är väldigt tydlig och t.om. Svenska riksbanken skissar nu på möjligheten att införa digitala pengar i så kallade e-kronor.  Att ta betalt med kryptovalutor i din webshop kan alltså vara ett sätt för dig att öppna upp för nya kundgrupper, men det är några saker du måste tänka på. E-handla.se ger dig 3 saker du måste tänka på när du ska ta betalt i kryptovalutor.

1. Hur du tar betalt

Några av de mest populära metoderna att få betalt i Bitcoin är genom plattformarna

  • BitPay
  • CoinBase
  • GoCoin
  • CoinPayments
  • Stripe

Bitpay

Det är viktigt att kolla upp vilken av dessa du vill implementera på din webshop. Med BitPay kan du skriva upp dig för ett företagskonto och komma igång ganska enkelt med Bitcoin i din e-handel. Du har möjlighet att ställa in om du vill ha en konvertering från bitcoin till dollar som sedan sätts in på ditt bankkonto. BitPay kan du enkelt bygga in i din befintliga e-handelslösning från WordPress, Magento eller Shopify. Några av BitPays fördelar är en låg transaktionskostnad på 1 % av växlat belopp. Du kan sälja till alla, överallt från både webb och mobil. De har banköverföringar till 38 olika länder, och du kan få i alla de stora valutorna. När kunden betalar i Bitcoin tar du inte heller någon valutarisk (Bitcoin/USD) eftersom kursen sätts till en fast sådan av BitPay.

Coinbase

Fördelarna med Coinbase är likartade de som Bitpay erbjuder. Detta innefattar att få betalt direkt med en låg bedrägeririsk. Utbetalningarna går snabbt och de har båda möjlighet att erbjuda kunderna en återbetalning vid t.ex. reklamation.

GoCoin

GoCoin erbjuder ett mycket enkelt sätt att komma igång med Bitcoin på sin webshop. Integrationen är enkel och de har samma fördelar som de andra leverantörerna har ovan. GoCoin erbjuder även de en låg avgift på 1 % vilket kan jämföras med ett kreditkort som kan kosta upp mot 3 % i transaktionsavgift.

Coinpayments

Det här är en komplett lösning för kunder att använda alla former av kryptovalutor inklusive deras egna AltCoins. Coinpayments kan erbjuda samma fördelar som de andra leverantörerna kan, så det är upp till dig vilken du tycker verkar vara den bästa för er verksamhet.

Stripe

Stripe är idag en populär och välkänd betalningsförmedlare men de erbjuder även möjligheten att ta betalt med Bitcoins istället för kort. Stripe är en säker och stabil leverantör som dessutom är relativt billig. De tar 0,8 % i avgift för varje Bitcoin transaktion upp till max $ 5 per transaktion. I övrigt är Stripe helt gratis. Har ni Stripe idag är det enkelt att slå igång möjligheten till Bitcoin, men har ni inte Stripe finns det möjlighet att integrera deras betalningslösning till alla de stora e-handelsplattformarna.

2. Ha koll på riskerna med en kryptovaluta

Även om det idag är stora fördelar med att acceptera Bitcoins i sin webshop är det också viktigt att förstå vilka risker det här är förenligt med. Även om du endast riktar dig mot svenska kunder skulle dessa kunna betala med Bitcoin. Det här kan ses som att de betalar med USD i din webshop snarare än SEK – vilket du normalt sett inte hade accepterat i Sverige. Några av de risker du behöver ha koll på med att ta betalt i Bitcoin är:

  • Marknaden för Bitcoin
  • Växlingspriset Bitcoin/USD/SEK
  • Bedrägeririsk

Marknaden för Bitcoin

Precis som om du skulle ta betalt i socker eller kaffe finns det en världsmarknad för kryptovalutor. Varje kryptovaluta har sin egen handelsplats och utgör sin egen ”tillgång” du kan köpa och sälja. Det innebär att en valuta kan gå upp i pris och en annan kan gå ner i pris, det beror på utbud och efterfrågan på just den valutan. På https://coinmarketcap.com/ kan ni enkelt hålla er uppdaterade på varje större kryptovaluta och dess marknadspris för att se hur populära de är. Det kan också vara något ni kan använda när ni bestämmer vilka kryptovalutor ni ska acceptera.

Växlingspriset Bitcoin/USD/SEK

Om ni säljer till utländska kunder tar ni förmodligen betalt i USD eller EUR och då vet ni att växlingskursen kan drastiskt påverka ert resultat. Det blir trubbigare att kalkylera vilket pris ni ska ta och er vinst påverkas av relationen mellan Bitcoin -> USD -> SEK. Det är alltså en del variabler att ta med sig när ni bestämmer er för att ta betalt i Bitcoin under förutsättning att ni inte själva ska använda Bitcoin för att köpa in med. 1 Bitcoin kan motsvara 10 USD som i sin tur kan motsvara 100 SEK. Du kan ha en situation där 10 USD är värt 90 SEK, då blir 1 Bitcoin = 90 SEK. Dessa samband är viktigt att få koll på för att effektivt få ihop sin lönsamhet i kryptovalutor.

Bedrägeririsk

Det kan verka konstigt att lyfta fram bedrägeririsk för något så säkert som kryptovalutor sägs vara, men den förekommer alltid. Det är en ny teknik, det är många nya aktörer på marknaden. Både vad gäller plånböcker, växlingskontor och kunder. Se därför till att du är väl insatt i vilken säkerhet din leverantör har och vilka garantier du har om det är så att din webshop är utsatt för bedrägeri.

3. Välj rätt webshop för att hantera kryptovalutor

Efter att du har valt vilken betalningsleverantör du vill ha för att ta betalt i Bitcoin kan det vara värt att fundera på vilken webshop du har. Finns det mer stöd än själva betalningen för Bitcoin så är det någonting du ska utnyttja. I WooCommerce, e-handelsplattformen för WordPress, finns det tillägg som gör det möjligt att hantera kryptovalutor över hela webbplatsen. Funktioner så som automatisk valutaomräkning, analys och uppföljning och möjlighet att justera dina priser baserat på växlingskursen för en bitcoin är stora fördelar som kommer medföra att du även kan få en lönsam webshop med en kryptovaluta.

4 Ett sista att tänka på för kryptovalutor i din webshop

Kom ihåg att du måste hantera bokföringen för din webshop även när du tar betalt i Bitcoins. Antalet bokföringstransaktioner kan bli snurrigt när du har med växlingar, bitcoin och så vidare att göra. Det har dessutom blivit en valuta som hamnat på Skatteverkets bord de senaste åren då flera personer underlåtit att deklarera vinster från kryptovalutor – något som alltså ska hanteras precis som du tar betalt i annan valuta. Det är likställt med varandra.