Vilka webbshoppar är bäst? Vi listar de 5 bästa webbshopparna!

0
3822

En vanlig fråga när du startar e-handel är vilken webbshop du ska välja. Antalet leverantörer av olika webbshopslösningar har vuxit rekordhögt sedan e-handel tog fart. Numera finns det såväl standardlösningar som skräddarsydda lösningar efter behov. Priserna varierar från gratis till dyrt men vi kan visa att även gratislösningar kan vara riktigt bra för en webbshop! E-handla.se har gått igenom mängder av webbshopar och kollat vad de erbjuder för lösning, till vilket pris, vad som ingår och vilka som skulle kunna vara kunder. Här får ni de 5 bästa vi kommit fram till!

De största webbshopparna

Det finns några webbshoppar som är de största på marknaden. Nämligen Shopify och Woocommerce som har de största andelarna av e-handelsmarknaden för plattformar.

1. Shopify

bastawebshoppen

Land och språk USA, Engelska
Pris $29-$299 /mån
Hemsida https://www.shopify.com

Shopify är en av de mest populära webbshopparna där ute och en väldigt tacksam webbshop att komma igång med. Du registrerar dig på deras hemsida, får 14 dagar gratis att komma igång och kan sedan fortsätta om du gillar det. Shopify står för all hantering av själva webbplatsen så du behöver inte bekymra dig med att vända dig till någon domänleverantör eller hitta ett webbhotell. Shopify är i princip ett färdigt webbshoppspaket med betalningslösning med kreditkort, säkerhet och frakttjänst inbyggt i ett. Det kostar lite därefter. De tar t.ex. 2.9 % på transaktioner utöver själva månadsavgiften. Det finns inte heller så stora möjligheter att göra din webbshop unik, utan det är hyfsat låst i deras egna teman. Många tycker det är snygga teman men vill du verkligen lyckas med din webbshop bör du ha en anpassad design efter just dina produkter och kunder. Vill du bara snabbt och enkelt komma igång med en webbshop är Shopify ett alternativ.

2. WooCommerce

bastawebshoppen

Land och språk Alla språk
Pris 0 :- /mån
Hemsida https://www.woocommerce.com

WooCommerce har närmare en fjärdedel av hela e-handelsmarknaden i världen så det är en väldigt populär webbshop att använda. Det är lätt att förstå varför det är en så populär lösning. Den erbjuder en obegränsad funktionalitet, mängder av anpassningar och kostar i grunden ingenting. WooCommerce är ett tillägg för WordPress så det kräver en webbplats som använder WordPress plattformen. WordPress är ett CMS-verktyg där du kan bygga en webbplats. Det har en gång varit en bloggplattform men idag är det ett mycket kompetent verktyg för att driva en webbsida. E-handel.se är utformad med wordpress och flera stora aktörer använder wordpress. För att komma igång med WooCommerce skulle du behöva komma igång med en wordpresshemsida hos ett webbhotell. Det ingår nästan alltid en wordpressinstallation hos alla svenska webbhotell, så priset för en sådan kan variera mellan 29 kr månad – obegränsat beroende på hur mycket utrymme du behöver.

WooCommerce styrka är just att det är möjligt för fristående utvecklare att skapa ytterligare tillägg till det. Det innebär att det finns enkla och billiga tillägg du kan anpassa din webbshop med. Ett exempel kan vara att det finns hundratals med betalningslösningar du kan välja att lägga in i din webbshop. Vill du vända dig mot andra länder kan du blanda olika betalningslösningar, du kan integrera Klarna, du kan integrera WooCommerce mot ditt bokföringsprogram och mycket mer.

Det går även att köpa unika teman till WooCommerce. Du kan köpa färdiga teman för en billig peng och det finns mängder av dessa teman på internet. En enkel googlesökning kommer ge dig hundratals anpassningsmöjligheter för din webbshop.

WooCommerce har vuxit till att bli en riktigt bra lösning även för stora webbshopar då det är enkelt att skala upp en wordpress sida tillsammans med din hostingleverantör.

Svenska webbshoppar

Det finns även ett par svenska plattformar som är värda att nämna i det här. De är väldigt populära och är bra att använda när du riktar dig till Sverige med dina produkter.

3. Starweb

bastawebshoppen

Land och språk Sverige, Svenska
Pris 1095 – 3495 :- /mån
Hemsida https://www.starweb.se

Starweb bygger en skräddarsydd design och står för drift, support och anpassning av webbshoppen åt dig. Beroende på vilket paket du väljer mellan Mellan, Pro och Premium kommer du få lite olika tjänster som ingår. Vill du sälja utanför Sverige är det endast Premium för 3 495 kr per månad som är tillämpligt. Starweb blir en dyr leverantör för en nystartat webbshop som endast finns på nätet och vi ser det inte som ett alternativ för någon som precis drar igång en e-handel. Anledningen är en månadskostnad på lägst 1095 kr. Att komma igång med en webbshop kan ta några månader och då är det bättre att starta igång med en billigare variant för att sedan flytta över webbshoppen om man växer ut sin lösning. Men som leverantör är Starweb bra och vi kan rekommendera att få en skräddarsydd design om du t.ex. idag har en fysisk butik och vill komplettera med en webbshop.

4. Textalk

bastawebshoppen

Land och språk Sverige, Svenska
Pris 290 – 490 :- /mån
Hemsida https://www.textalk.se

 

Textalk är en annan populär svensk variant likt Starweb men riktar sig till mindre webbshoppar och har en annan lösning samt ett lägre pris. Textalk utvecklar egna designer men de är någorlunda generiska i sin utformning men du kan anpassa den efter ditt företag vilket är ett stort plus. Det ingår en stor mängd funktioner så som betalning, webbhotell, domän och säkerhet. Och allt detta ingår i priset. Så för 290 kr i månaden är Textalk en bra lösning om du enkelt vill komma igång med en webbshop. Ska du sälja internationellt rekommenderar vi inte Textalk även om det går att anpassa.

Gratis webbshop

Det här med gratis är ett svårt ord gällande webbshop. Egentligen finns det ingenting gratis i e-handelsvärlden, det är alltid en kostnad på ett eller annat sätt. En leverantör skulle kunna säga att det är gratis men ta betalt genom en transaktionsavgift eller genom att placera reklam på er webbplats. Men är ni kunniga på webbdesign finns det faktiskt ett par helt gratis lösningar under förutsättning att ni själva kan göra allt. Den mest populära lösningen är OpenCart.

5. OpenCart

bastawebshoppen

Land och språk Alla språk
Pris 0:-
Hemsida https://www.opencart.com/

 

OpenCart är en uppsättning kod som du laddar ner gratis från deras webbplats. Den ska du sedan installera på ditt webbhotell och sedan är det i princip som en wordpressinstallation du kan göra hos din hostingleverantör. Se det som en wordpressinstallation med en woocommerce inbakat i ett. OpenCart har alla fördelar av andra webbshoppar och det finns tillägg och integrationer som du kan bygga ut din webbshop med. Men är du novis på datorer, hosting, webbhandel så är OpenCart inte lösningen för dig. Den är gratis såtillvida att det inte kostar några pengar men det kommer att kosta dig i tid och kan du inte felsöka webbsidan själv behöver du ta in hjälp och det blir snabbt dyrt. Dessutom blir det irriterande om du inte vet hur du kommer igång. Men det är ett mycket populärt alternativ till e-handel då det är flexibelt, gratis och lättjobbat för de som har erfarenhet av webbshoppar sedan tidigare.

Vilken är den bästa webbshoppen?

Som vi visat med våra exempel är alla webbshoppar bra på sitt sätt. Det beror helt på vilket behov som finns på webbshop och vilka preferenser ditt företag har. Marknaden är mycket stor och antalet alternativ till de ovan är också väldigt stort. Valmöjligheterna är på gott och ont nästan obegränsade och vi vill lyfta fram att kolla på vad du faktiskt betalar för och försök se hur lösningen matchar dina mål med webbshoppen. Svenska leverantörer kan vara enkelt att komma igång med och erbjuder tacksam support men du måste fråga dig om du snabbt växer ut ur en sådan lösning. Så rekommendationen är att kika på de ovan och sätt det i perspektiv till dina mål med webbshoppen.